top of page

Tarptautinė kavos diena


Kas gali būti geriau, nei sekmadienio rytą sužinoti, kad šiandien yra tarptautinė kavos diena?!☕️ Kai naujai sutiktiems žmonėms pasakau savo profesiją, vienas iš pirmų klausimų būna apie kavą. Ar aš ją geriu? Taip, atsakau, geriu. Bet (kodėl visada turi būti BET?), niekada kavos negeriu tik atsikėlusi anksti ryte, niekada negeriu su cukrumi, ir geriu ją be pieno. Kodėl? Sveiko žmogaus kortizolio (streso hormono) kiekis kraujyje įprastai pasiekia piką apie 8 valandą ryte. Gerdami kavą tuo metu, mes susiduriame su dvejopa problema. Pirma, kava gali paveikti natūralią kortizolio gamybą - organizmas, kasryt gaudamas kofeino, pradeda gaminti mažiau kortizolio ir labiau pasikliauti kavos poveikiu (o kortizolis yra būtinas mūsų cirkadiniam ritmui - kad ryte pabustumėme, o artėjant vakarui nurimtume). Antra, gerdami kavą kol kortizolis yra pike, rizikuojame priprasti prie kofeino ir ilgainiui nebejausti jo efekto (pažįstama situacija?). Taigi, dėl šių priežasčių, savo tradicinį mažą puodelį kavos aš geriu tarp 10-12 arba apie 14 valandą. Kodėl be pieno. Moksliniai tyrimai teigia, kad kazeinas, piene esantis proteinas, blokuoja polifenolių pasisavinimą, ir taip sumažina kavos antioksidacines savybes. O rizikuoti negauti vertingų antioksidantų aš nenoriu. Na, o kodėl be cukraus, tikrai nesiteisinsiu 😉. Ar rekomenduoju kavą gerti kitiems? Ne. Tik brokolius rekomenduoju valgyti visiems, o dėl kavos, kaip ir dėl kitų maisto produktų, taisyklė yra viena: kas tinka kaimynui, nebūtinai tiks man. Yra daug situacijų, kada klientams griežtai (!) draudžiu gerti kavą, arba deriuosi dėl jos kiekio sumažinimo. Bet taip pat yra žmonių, kuriems vienas mažas puodelis kavos tikrai nepakenks, o malonumas ir 15 minučių skirtų sau, turės teigiamą poveikį likusiai dienos daliai. Gražaus sekmadienio - su kava ar be jos.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page