top of page

Hygge arba trys Ž

Sekmadienio proga norėjau pasidalinti kažkuo, kas susiję su rudeniu, tamsa, vėjais už lango, beprotiškai sutrumpėjusiomis dienomis ir begaliniais vakarais. Iš pradžių žadėjau parašyti apie sezoninį afektinį sutrikimą (angl. SAD - seasonal affective disorder) arba sezoninę depresiją. Apie tai, kaip šviesos trūkumas paveikia mūsų darbingumą, energiją, gebėjimą susikaupti, miegą, nuotaiką ir net apetitą.

Bet, susisukusi į minkštą pledą, apsimovusi močiutės megztas vilnones kojines ir pasidariusi puodelį prieskoniais kvepiančios chai latte, nusprendžiau, kad šiandien noriu hygge, o ne depresijos.


Hygge (tariama hiu-ge) yra danų žodis, kurio artimiausias lietuviškas vertimas būtų jaukumą, saugumą, laimę, komfortą, palaikymą, paprastumą sujungus į vieną žodį. Hygge nereikia kažko specialiai išmokti, kažko nusipirkti ar kažkaip “hyggiškai” įsirengti kambarį. Ko reikia hygge, tai tam tikro sąmoningo lėtumo, buvimo kartu ar su savimi, mėgavimosi akimirka ir paprastais džiaugsmais. Mokėjimo gyventi čia ir dabar.


Paprieštaraudama pati sau, kad hygge negalima nusipirkti, užsiminsiu, kad šiemet knygynuose pasirodė 2016m. Meik Wiking knygos “Mažoji laimės knyga. Hygge: Gyvenimas pagal danus” lietuviškas vertimas. O anglų kalba įvairių knygų apie hygge per praėjusius porą metų išleista net keliolika. Jau seniai daugelis iš mūsų gyvename nuolatinio lėkimo, skubėjimo, pirkimo tempu, todėl nenuostabu, kad kai kam lėto gyvenimo meno jau tenka mokytis ir iš knygų.


Bet ne visiems. Štai vakar, šiuo metu atostogaujantis draugas užsiminė, kad pabudęs 4.30 pasidžiaugė trimis Ž: židiniu, žvaigždėmis ir žvakės šviesa ir…nuėjo dar pamiegoti.


Kai per metus turime tiek daug tamsių šaltų dienų, paprasti dalykai, kaip su artimu žmogum pasidalinta arbata, televizorius iškeistas į stalo žaidimus, savaitgalio pasivaikščiojimas gamtoje ar paprasti barščiai, valgomi žvakių šviesoje, gali būti išsigelbėjimas. Ir nereikės rašyti apie SAD.


Jaukaus sekmadienio ir mažų, paprastų džiaugsmų.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page