top of page

Linų sėmenų traškučiai/duonelė

Žinot tą jausmą, kai kažką atidėlioji atidėlioji, o paskui nesupranti, kaip galėjai be to iki šiol gyventi? Man taip atsitiko su linų sėmenų traškučiais/trapučiais/duonelėm. Jau nuo vasaros žadėjau juos išbandyti, bet taip ir neprisiruošiau. Tačiau užvakar išbandžiau, o šiandien jau baigiu džiovinti antrą partiją.


Džiovinti sėklų traškučiai yra tikras išsigelbėjimas žmonėms netoleruojantiems gliuteno ar dėl kitokių priežasčių atsisakiusiems ar ribojantiems miltinius produktus, tokius kaip duona ir sausainiai. Kas gi nepasiilgsta seno gero sumuštinio arba traškaus sausainio prie kavos?!


O dar kai tuo pačiu gauni ir naudingų Omega 3, ląstelienos, vitaminų ir mineralų ir jokio cukraus - lieka tik imti ir išbandyti. Tuo labiau, kad procesas tikrai labai paprastas, o variacijų galima prigalvoti begalybę. Kol kas išbandžiau čili+česnako; prieskonių+jūros kopūstų ir cinamono skonio traškučius. Bet tai tikrai ne pabaiga - jau svajoju apie traškučius su rozmarinu, su šalavijų, gal būt su levandom ir…žodžiu, supratot.


Einu prie reikalo. Svarbiausias ingredientas šiuose traškučiuose yra linų sėmenys ir jų “kisielius”, kuris susidaro užpylus jas vandeniu ir veikia kaip klijai ingredientams “surišti”. O visa kita riboja tik mūsų fantazija: prieskoniai, sėklos, riešutai, tirščiai gauti išspaudus daržoves ir vaisius - visa tai suteikia galimybę improvizuoti "iki išprotėjimo”. Manau, kad tuo ir užsiimsiu sekančias savaites.



Ingredientai traškučiams su cinamonu:

Linų sėmenys - apie 200g.

Sezamo sėklos - maždaug tiek pat kiek linų.

Kokoso drožlių - keli šaukštai.

Šaukštas cinamono.

Datulės 5-6 (išmirkytos vandenyje ir susmulkintos blenderiu iki tyrelės).

Traškučiai su jūros kopūstais:

Linų sėmenys - apie 200g.

Sezamo sėklos - maždaug tiek pat kiek linų.

Jūros kopūstai - keli šaukšai ar daugiau.

Žiupsnelis himalajų druskos (arba jūros druskos).

Žiupsnelis juodųjų pipirų.


Traškučiai su čili ir česnaku.

(naudojau česnako miltelius - tiesą sakant nelabai patiko. Kitą kartą pabandysiu išspausti šviežio česnako).

Linų sėmenys - apie 200g.

Sezamo sėklos - maždaug tiek pat kiek linų.

Čili - žiupsnelis.

Himalajų druskos žiupsnelis (arba jūros druskos).


Metodas:

Linų sėmenis užpilame vandeniu kol apsems ir išmaišome. Laikome apie 12 valandų. Išmirkusias sėklas sumalame blenderiu (jei reikia, įpilame truputį vandens), sumaišome su visais kitais ingredientais.

Džiovinti traškučius galima specialioje džiovyklėje arba orkaitėje, nustačius 45C.

Džiovyklės padėklus arba skardą iškloti kepimo popieriumi ir plonu (kiek išeina ploniau) sluoksniu paskirstome masę, džioviname apie 8 val. ar daugiau, priklausomai nuo storio. Sulaužome gabaliukais ir laikome sandariame inde.

P.S jei norite sulaužyti taisyklingais gabaliukais - maždaug po dviejų valandų džiovinimo - peiliu nubrėžkite lūžio žymes.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page