top of page

Kaip aš negavau Nobelio premijos.

Žadėtas žirnių miltų blynų širdelių receptas.

Receptas tiesą sakant labai paprastas ir apie jį rašyti nelabai turiu ką - keturi ingredientai ir viskas:


2 Kiaušiniai

Žirnių miltai

Vanduo

Tirpintas sviestas


Kiti priedai (cinamonas, vanilė, trintas bananas - jei norite saldesnių, arba: druska, prieskoniai, svogūnai - jei sūresnių).

Viską išplakti kartu kaip paprastiems blynams. Tešla turi būti skystoka.

Aš neapsisprendžiau ar noriu saldžių ar sūrių, tai nedėjau jokių prieskonių, bet valgiau su namine agrastų uogiene, o vyras su klevų sirupu.


Širdeles kepiau iš močiutės paveldėtoje ir daug skanių prisiminimų keliančioje senoje (kainavusioje 4 rublius) vaflinėje. Galima kepti ir keptuvėje, kaip paprastus blynelius arba lietinius blynus.


P.S. Žirnių skonis šiek tiek jaučiamas, bet mums visiškai netrukdė.


Tai tiek to recepto tiems, kas tingi skaityti.


O tiems kas netingi, pasakoju toliau:


Šie blynai gimė visai netyčia, kai nubudusi supratau, kad be blynų diena bus sugadinta. Indiškus lietinius esu kepusi ne vieną kartą, bet vaflių iš žirnių dar ne.

Pavalgiusi blynų, pradėjau ieškoti, ar sukūriau kažką genialaus ir nepakartojamo, ar kas nors jau sugalvojo iki manęs. Ir ką gi, lietuvių, anglų, rusų ir prancūzų kalbomis radau daugybę labai skirtingų žirnių blynų receptų. Ir lietinių, ir mielinių, su kiaušiniais ir be jų, su vandeniu ar su kefyru, su morkomis ir cikinijomis ir tt. Šį kartą tikrai negaliu pretenduoti išradimų Nobelio premijai gauti. Ech...Bet, jau nekantrauju išbandyti kai kuriuos surastus recepus.


Trumpai apie naudą.

Žirniai, kaip ir kiti ankštiniai, yra puikus tirpios ir netirpios ląstelienos šaltinis. Tirpi ląsteliena tirpsta vandenyje ir tampa panaši į želė, “suriša” tulžį, kurioje yra ir mažo tankio lipoproteinų, arba taip vadinamojo “blogojo cholesterolio”, ir šalina jį iš organizmo. Taip pat, padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.

Netirpi ląsteliena brinkdama didina žarnyno turinį, gerina tuštinimąsi ir toksinių medžiagų pašalinimą.


Žirniuose gausu molibdeno, mikroelemento, kuris ypač reikalingas optimaliai kepenų veiklai, detoksikacijai, hemoglobino sintezei , svarbus fosforo apykaitai kauluose. Taip pat: B grupės vitaminų, mangano, kalio, fosforo, vario.


Ir dar, žirnių miltuose baltymų yra dvigubai daugiau nei kvietiniuose miltuose. O tai labai svarbu blynų ir kitų miltinių patiekalų mėgėjams, kurių racione baltymų dažniausiai trūksta.

Kiekvieno valgymo metu gaudami pakankamai baltymų jausimės energingesni, galėsime geriau susikaupti ir lengviau įsiminti naują informaciją, išlaikyti pastovų kūno svorį ir atsikratyti viršsvorio, stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje; aprūpinsime savo raumenis ir kaulus, pagerinsime maistinių medžiagų pasisavinimą.


Ir pabaigai : žirnių miltuose nėra gliuteno (glitimo), todėl žmonės sergantys Celiakija, netoleruojantys gliuteno ar dėl kitų priežasčių vengiantys kviečių, miežių ir rugių, gali drąsiai eksperimentuoti ir mėgautis blynais.


Skanaus!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page