top of page

Tarptautinės Velykos

Ką jūs gaminsite Velykoms?

Man labai patinka tradicinės šventės ir jų "ritualai", tačiau nesu prisirišusi prie tradicinių patiekalų, ir nematau nieko blogo lietuviškoms Velykoms pagaminti indišką kiaušinių karį arba škotiškus kiaušinius.


Indišką kiaušinų karį gaminau prieš kelis metus, ir visi liko patenkinti, ypač tie, kam patinka aštresnis, įdomesnis maistas.


Škotiškus kiaušinius jau seniai žadu išbandyti, bet vis atidėlioju. Juos labai mėgstu, ir dažnai rinkdavausi savaitgaliais Londono Borough turguje, kur jie patiekiami su saldžių bulvių šiaudeliais.

Visada galvojau, kad pavadinimas ir reiškia, kad tai yra tradicinis škotiškas patiekalas, bet paieškojus radau net tris, labai skirtingas, jų atsiradimo versijas.


Viena versija teigia, kad juos, 1738m. pradėjo pardavinėti prabangi, Londone esanti parduotuvė Fortnum&Mason, kaip šaltą užkandį pasiturintiems keliautojams.

Kita teorija, kad jų idėją ir receptus parsivežė iš Indijos į Didžiają Britaniją grįžtantys kareiviai ir, kad originalus receptas yra indiškas patiekalas nargisi kofta (kiaušinis faršo viduje, patiekiamas su kariu).

Na ir trečia versija, kaip teigia Eciclopaedia Britannica, kad juos sugalvojo Škotijos žemdirbiai, kaip pigų užkandį, kurį patogu pasiimti su savimi į laukus.



Kaip ten bebūtų - į ariamą lauką ar į prabangią kelionę karieta, tai buvo (ir yra) skanus ir patogus užkandis. O patiekus su daržovėmis, net ir visas patiekalas.


Žinoma, tradiciškai jie yra kepami įkaitintame aliejuje, o tokio gaminimo būdo savo džiunglėse tikrai negaliu rekomenduoti, todėl bandysiu juos kepti orkaitėje, ir manau (tikiuosi), kad skonis nuo to nenukentės, o sveikatai tai bus žymiai palankiau.


Gražių, jaukių Velykų ir stiprių kiaušinių!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page