Tarptautinės Velykos

March 30, 2018

Ką jūs gaminsite Velykoms?

Man labai patinka tradicinės šventės ir jų "ritualai",  tačiau nesu prisirišusi prie tradicinių patiekalų, ir nematau nieko blogo lietuviškoms Velykoms pagaminti indišką kiaušinių karį arba škotiškus kiaušinius. 

 

Indišką kiaušinų karį gaminau prieš kelis metus, ir visi liko patenkinti, ypač tie, kam patinka aštresnis, įdomesnis maistas.

 

Škotiškus kiaušinius jau seniai žadu išbandyti, bet vis atidėlioju. Juos labai mėgstu, ir dažnai rinkdavausi savaitgaliais Londono Borough turguje, kur jie patiekiami su saldžių bulvių šiaudeliais.

Visada galvojau, kad pavadinimas ir reiškia, kad tai yra tradicinis škotiškas patiekalas, bet paieškojus  radau net tris, labai skirtingas, jų atsiradimo versijas.

 

Viena versija teigia, kad juos, 1738m. pradėjo pardavinėti prabangi, Londone esanti parduotuvė Fortnum&Mason, kaip šaltą užkandį pasiturintiems keliautojams.

Kita teorija, kad jų idėją ir receptus parsivežė iš Indijos į Didžiają Britaniją  grįžtantys kareiviai ir, kad originalus receptas yra indiškas patiekalas nargisi kofta (kiaušinis faršo viduje, patiekiamas su kariu).

Na ir trečia versija, kaip teigia Eciclopaedia Britannica, kad juos sugalvojo Škotijos žemdirbiai, kaip pigų užkandį, kurį patogu pasiimti su savimi į laukus.

 

 

Kaip ten bebūtų - į ariamą lauką ar į prabangią kelionę karieta, tai buvo (ir yra) skanus ir patogus užkandis. O patiekus su daržovėmis, net ir visas patiekalas. 

 

Žinoma, tradiciškai jie yra kepami įkaitintame aliejuje, o tokio gaminimo būdo savo džiunglėse tikrai negaliu rekomenduoti,  todėl bandysiu juos kepti orkaitėje, ir manau (tikiuosi), kad skonis nuo to nenukentės, o sveikatai tai bus žymiai palankiau. 

 

Gražių, jaukių Velykų ir stiprių kiaušinių!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Tarptautinė kavos diena

October 1, 2017

1/1
Please reload

Recent Posts

February 1, 2019

May 22, 2018

March 30, 2018

Please reload

Archive