top of page

5 mitai apie mitybos specialistus


"O ne, slėpkit sausainius, Ilona ateina!!!" , „Nežiūrėk!“, „Vakar valgiau tą, tą ir tą..“, „O šitas (…) sveika ar nesveika??“, „Nu dabar tai man klius!“, „Nepykit, bet vakar suvalgiau…“


Tokius ir panašius dalykus girdžiu nuolat. Panašu, jog žmonės galvoja, kad mitybos specialistai yra kažkokie fanatikai ir daugiau nieko gyvenime nemėgsta veikti kaip tik stebėti, kontroliuoti ir kritikuoti kas ką ir kiek valgo.


O juk yra kaip tik atvirkščiai - mes ir tapome mitybos specialistais todėl, kad patys mėgstame pavalgyti :)


Taigi, pabandysiu paneigti 5 mitus/įsitikinimus, su kuriais susiduriu dažniausiai (arba kuriuos šiandien prisimenu :)


1. Mitybos specialistas gali tik padėti numesti svorio.


Įprasta manyti, kad į mitybos specialistą verta kreiptis tik tada, kai nesiseka sulieknėti. Tiesa yra ta, kad KVALIFIKUOTAS mitybos specialistas išmano žymiai daugiau (nesumenkinant svorio problemos). Diplomo studijos užtrunka ne mažiau trejų metų, o kvalifikacijos kėlimas tęsiasi visą gyvenimą - mokslas nestovi vietoje. Kvalifikuotas mitybos specialistas privalo išmanyti biomediciną, organų veiklą ir jų sutrikimus, žinoti medicininę terminologiją, mokėti perskaityti kraujo tyrimus ir žinoti ką jie reiškia, išmanyti vaistų tarpusavio sąveiką ir sąveiką su kitomis medžiagomis (papildais, augaliniais preparatais, maisto produktais). Privalo psichologiškai įvertinti klientą ir rasti geriausią „priėjimą“ prie jo problemos. Ir tai tik dalis to, kuo kvalifikuotas mitybos specialistas skiriasi nuo žmogaus, internetu pardavinėjančio „individualius mitybos planus“.


2. Mitybos specialistai visada valgo tik sveikai ir NIEKADA nevalgo greito maisto.


Netiesa. Mitybos specialistai yra žmonės. Taip, galbūt apie 80-85% jų raciono sudaro natūralus, neperdirbtas maistas, tačiau jie, kaip ir kiti žmonės turi savų „silpnybių“ - vienam tai tortas Napoleonas, kitam pica su trigubu sūriu, o trečias retkarčiais net apsilanko (shock) makdonalde.

Ar teko girdėti apie ortoreksiją - kai sveikas valgymas tampa nesveiku? Ortoreksija kol kas nėra oficialiai pripažinta valgymo sutrikimu, kaip nervinė anoreksija ar bulimija, tačiau žmonių (ypač jaunų) liguistai vengiančių bet kokio „nesveiko“ maisto daugėja. Vienas dalykas yra stengtis maitintis subalansuotai ar tam tikrą laiką vengti kai kurių produktų laikantis mitybos protokolo, tačiau visai kas kita, kai sveiko maisto kultas pradeda trukdyti socialiniams ryšiams - draugų gimtadieniai, apsilankymai kavinėse su antrąja puse ar pietūs sekmadieniais pas tėvus tampa įššūkiu arba net vengtina zona.

Todėl nenustebkit ir nesmerkit, jei pamatysit mitybos specialistę dorojančią mėsainį.


3. Mitybos specialistai yra kritiški ir kontroliuojantys.


Netiesa. Aš labai džiaugiuosi, kai žmogus kreipiasi ieškodamas pagalbos ir ponia Kritika tikrai niekada nedalyvauja konsultacijoje. Lygiai taip pat, po konsultacijos ponia Kontrolė, neatsikrausto į jūsų namus. Visad tikiu, kad į mane kreipiasi tik motyvuoti žmonės, kuriems reikia empatijos, išklausymo, patarimų ir šiek tiek rūpesčio iš šalies, bet ne kontrolės ar kritikos.

Be to, kas aš tokia, kad kažką kritikuočiau?! Man lygiai taip pat pažįstamas emocinis valgymas, čipsų skonis ir 3 dienų filmų maratonas.


4. Mitybos specialistai žino kiek kalorijų yra visuose produktuose.


Atvirkščiai. Kvalifikuotas mitybos specialistas nesiremia kalorijomis (išskyrus labai specifinius retus atvejus) sudarydamas rekomendacijų programą. Mes žinome, kad kalorija kalorijai nelygi ir čia netinka palyginimas apie kilogramą pūkų ir kilogramą akmenų - 100 kalorijų gautų iš morkų niekada nebus lygios 100 kalorijų iš glaistyto sūrelio. Be to, mitybos specialistų galvos užimtos kitais, svarbesniais dalykais, nei produktų kaloringumas, kurį reikalui esant, galima susirasti knygose ar patikimuose interneto šaltiniuose (pvz. https://nutritiondata.self.com ).

Mano įsitikinimu, kalorijų skaičiavimas pridaro daugiau bėdos nei naudos, todėl niekada nepamatysite manęs su skaičiuotuvu rankoje :)


5. Mitybos specialistai mano, kad mityba yra visagalė.


Tik dalis tiesos. Tikrai manau, kad mityba gali labai, LABAI daug. Tačiau pritariu mitybos specialisto autoriaus Robert Crayhon minčiai: „Egzistuoja dvi su mityba susijusios problemos: galvojimas, kad mityba negali nieko, ir galvojimas, kad ji gali viską“.

Mityba gali ženkliai sumažinti riziką susirgti daugeliu ligų, tačiau tokie veiksniai kaip genetika, socialinė aplinka ir santykiai su artimaisiais, žmogaus nervų sistema ir gebėjimas susitvarkyti su stresu, miego higiena ir judėjimas - ne mažiau svarbūs mūsų fizinei ir psichinei sveikatai ir juos „nurašyti“ būtų neteisinga. Tačiau, pasikartosiu, subalansuota mityba gali tikrai labai DAUG (ir tai nėra susireikšminimas :D)

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page